Vieraskynä vinkki: mitä tehdä, kun tyhjän paperin kammo iskee? - Vieraskynä

Vieraskynä vinkki: mitä tehdä, kun tyhjän paperin kammo iskee?

Tuijotat tyhjää sivua tai ruutua pää tyhjänä. Et keksi mitään kirjoitettavaa, vaikka kuinka yrität. Kärsit tyhjän paperin kammosta, mikä voi aiheuttaa ahdistusta ja vaikeuttaa siitä pääsyä mitä pidempään se jatkuu. Tämä tila on kuitenkin väliaikainen, vaikka se voikin kestää kauan. Älä siis vaivu epätoivoon. On olemassa keinoja päästä kammosta eroon ja palata kirjoittamaan.

Kirjoita jotain muuta

Et ehkä keksi mitään sopivaa juuri käsillä olevaa tehtävää varten, mutta pystyt silti kirjoittamaan. Se voi olla mitä tahansa: ajatuksia päiväkirjaan, kirjoitusharjoituksia tai tarinoita. Sen ei tarvitse olla edes mitään selkeää tekstiä. Voit tehdä miellekarttoja, luetteloita ja suunnitelmia tai kirjoittaa ylös, mitä sinulle sattuu tulemaan mieleen. Voit vaihtaa tyyliä, kirjoittaa muistivihkoon tai eri kielillä. Pääasia on, että kirjoitat. On helpompaa saada aikaan mitä haluat, jos olet saanut itsesi kirjoittamaan jotain muuta ja tehnyt siitä tavan.

Kirjoita jotain – vaikka se olisikin mielestäsi roskaa

Saatat olla jumissa, koska odotat liikoja tai olet liian ankara itsellesi. Kirjoita vaan mitä voit, ajattelematta että sen on oltava hyvää. Kun olet ottanut etäisyyttä tekstiisi, saatat huomata, että sinulla on jotain käyttökelpoista, mikä auttaa sinua eteenpäin.

Pidä tauko

Jos olet ajatellut kauan etkä pääse mihinkään, on turha jatkaa tuloksetonta puurtamista. Käy kävelyllä tai lenkillä, kuuntele musiikkia, katsele tai lue jotain, joka voi innostaa tai inspiroida sinua. Jopa pelkästään sängyllä makaaminen voi rentouttaa sen verran, että ideat putkahtavat päähäsi. Saatat keksiä jotain, kun et pakota itseäsi tai yritä liikaa.

Etsi ideoita muista teksteistä

Lue ja tutki tekstejä, jotka liittyvät siihen, mitä aiot kirjoittaa. Ne voivat antaa ideoita omaan tekstiisi. Lue myös kirjoja tai tekstejä kirjoittamisesta ja kirjoitustekniikoista, jotka voivat auttaa sinua keksimään aiheita ja pääsemään eteenpäin.

Keskustele ihmisten kanssa

Kun puhut suunnitelmistasi, laitat ne oman pääsi ulkopuolelle ja toisten puitaviksi. Muut ihmiset voivat tarjota vinkkejä, uusia näkökulmia ja ideoita. Vaikka et saisi mitään suoria ja hyödyllisiä vastauksia, saatat keskustelun tuloksista keksiä ja selvittää, miten pääset eroon kammostasi. Pelkästään keskustelu muiden kanssa vaikuttaa mieleen, ajattelutapaan ja siihen, miten voit lähestyä kirjoittamista.

Vaihda sijaintia

Eri ympäristössä kirjoittaminen voi vaikuttaa myönteisesti mielentilaan. Se voi olla kirjasto, kahvila, puisto, hotelli, juna, lentokone tai mikä tahansa paikka, joka sopii sinulle, tuntuu rentouttavalta tai mukavalta ja täyttää sinut positiivisilla tunteilla ja assosiaatioilla. Jos olet herkkä ärsykkeille, pyri valitsemaan tila, jossa voit olla rauhassa, ja poista mahdolliset häiriötekijät myös varsinaisesta työympäristöstäsi.

Vältä vitkastelua

Pidä tauko tarvittaessa, mutta älä käytä aikaa ja vaivaa turhiin toimintoihin, jotka eivät edes tuo iloa. Mitä enemmän lykkäät kirjoittamista, sitä vaikeampaa on päästä alkuun ja sitä pahemmaksi tyhjän paperin kammo menee. Varaa kirjoittamiselle aikaa ja huolehdi siitä, että olet ainakin yrittänyt päästä eteenpäin.

Huolehdi muista tehtävistä

Jos et voi kirjoittaa juuri nyt, hoida muut askareesi pois päiväjärjestyksestä. Kun ne ovat pois vaivaamasta päätäsi, tunnet olosi rennommaksi ja onnistukseesi, mikä saa sinut paremmalle tuulelle kirjoittamaan.

Kirjoita ainakin vähän

Jos sinulla ei ole kiire, yritä kirjoittaa vähän päivittäin tietyn ajan tai tietyn määrän sanoja. Kun olet saanut kirjoittamisen käyntiin, saatat pystyä jatkamaan, ja sinulle jää vähintään jotain, jonka parissa voit työskennellä.

Pyri positiiviseen asenteeseen

Iloisena ja innostuneena saat itsestäsi enemmän irti, pystyt keskittymään ja aivosi toimivat paremmin. Pyri ympäröimään itsesi positiivisilla tunteilla, kuten kohottavalla musiikilla, pienillä onnistumisilla, hyvällä seuralla ja millä tahansa, joka tekee sinusta onnellisen tai parantaa mielialaasi sekä toivottavasti myös suhtautumista kirjoittamiseen. Nauti kirjoittamisprosessista ja iloitse tekstistä ja tuotoksistasi. Kirjoittaminen on kovaa työtä, mutta se voi olla myös hauskaa!

Ja jos mikään ei auta, kutsu apuun Vieraskynä -palvelu! 🙂

Leave A Comment